• imatge aeria teulada amb fotovoltaica La Closca Lleida

Inaugurada una instal·lació fotovoltaica al primer projecte d'habitage cooperatiu de Lleida

La instal·lació d’autoconsum amb compensació d’excedents donarà cobertura als consums comunitaris de l’edifici

 

LA CLOSCA, la primera agrupació d’habitatge cooperatiu a Lleida, ha inaugurat una instal·lació solar fotovoltaica de 3,69kWp a la seva Seu del carrer del Bruc 8 del el barri de Cappont a Lleida.

La instal·lació, legalitzada en la modalitat d’autoconsum amb compensació d’excedents, donarà cobertura als consums comunitaris de cooperativa d’habitatge. Aquesta es converteix en la primera fotovoltaica gratuïta realitzada per l’empresa lleidatana JORFE com resultat del conveni de col·laboració amb la Cooperativa SOM ENERGIA per a la compra col·lectiva de 100 instal·lacions fotovoltaiques domèstiques  a Lleida.

En l’actualitat, Som Energia està impulsant la tercera compra col·lectiva de fotovoltaica per autoconsum a les comarques del Segrià, la Noguera, Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i la Segarra. En total, ja són  més de 170 habitatges els que s’han beneficiat d’aquestes campanyes que pretenen apropar i facilitar l’accés a les energies renovables a tots els ciutadans.

La instal·lació a LA CLOSCA és el resultat de la col·laboració entre dues entitats sense ànim de lucre en el marc de l’Economia Social. SOM ENERGIA és la major cooperativa de comercialització elèctrica d’Europa. Amb Seu a Girona, la seva presència al territori promovent les energies renovables s’ha accentuat notablement en els últims anys.

LA CLOSCA és el primer projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús a Lleida amb 24 habitatges i és constitueix com una cooperativa integral d'habitatge i de persones consumidores i usuàries, sense ànim de lucre i d'iniciativa social. Té per objectiu facilitar a les seves sòcies i socis l'accés a un habitatge de caràcter social mitjançant un model no especulatiu, així com oferir un espai social i de gestió col·lectiva, facilitar el lliurament de béns o la prestació de serveis a les seves sòcies, o gestionar el conjunt de la finca on s’ubica la cooperativa.

Iniciatives com aquesta ajuden a impulsar la implantació d’instal·lacions fotovoltaiques a les comunitats de propietaris. Una tecnologia que ha d’anar ocupant les teulades de les nostres cases i edificis i contribuir a la transició energètica des de l’ús particular i comunitari.

La primera compra col·lectiva a la província de Lleida promoguda per SOM ENERGIA i executada per JORFE va tenir lloc l’any 2019, quan es van realitzar 87 instal·lacions fotovoltaiques per autoconsum, sumant un total d’uns 300kWp instal·lats. L’any 2020 es va iniciar una segona compra. Tot i conviure amb la pandèmia pel COVID-19, la compra col·lectiva va tirar endavant amb el resultat de 72 instal·lacions realitzades i 250kWp instal·lats. Actualment s’està duent a terme la tercera compra col·lectiva a les comarques de Lleida, la qual compta ja amb més de 70 inscrits.